202011.13
0

При розгляді судами справ про поділ майна подружжя, часто в позовних вимогах зазначають про відступ від засад рівності часток подружжя мотивуючи, тим, що з одним з батьків проживають неповнолітні діти і розмір аліментів, які одержують на утримання дітей є недостатнім.
Відповідно до ч. 3 ст. 70 СК України, за рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.
Проживання дітей з позивачем само по собі не є підставою для збільшення частки одного з подружжя.
В судовому порядку необхідно довести, що дійсно існують умови недостатності розміру аліментів, для забезпечення фізичного, духовного розвитку та лікування дітей.
У випадку відсутності таких доказів з нашої практики суди відмовляли стороні у відступі від засад рівності часток подружжя і приймалось рішення про поділ майна подружжя порівну, так як частки майна дружини та чоловіка в майні що є спільною власністю подружжя є рівними.